Garnik en Kean - VTI Tielt

U bent hier

De regio Tielt heeft heel wat innoverende bedrijven die werken rond kunststoffen en synthetische materialen. Deze materialen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De nieuwe materialen bieden ook jobs met toekomst voor jongeren en werkzoekenden. Vooral technisch geschoolde mensen vormen de missing link in de kunststof-, textiel en metaalsector. Daarom gingen we langs bij twee leerlingen uit het tweede middelbaar die de richting Mechanica-Elektriciteit volgen.

Garnik Maragaryan (14) en Kean Batsleer (14) volgen deze richting in het VTI van Tielt. In 2016 zaten ze in het zesde leerjaar van de lagere school en bezochten ze voor het eerst de job- en opleidingsbeurs TechnoTielt.

Jullie volgen de studie Mechanica-Elektriciteit, een studierichting met heel wat praktische vakken. Waarom de keuze voor deze studie?

Garnik: “Voor mij was het al snel duidelijk dat ik een praktische richting wou volgen! Eerst twijfelde ik nog tussen de studierichtingen Metaal en Elektriciteit. Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op de richting elektriciteit, het is veel praktijkgerichter en concreter. Als er thuis een toestel defect is, dan kan ik zelf de handen uit de mouwen steken en het apparaat herstellen. Dat vind ik echt tof!

Kean: Ik wil vooral zelf projecten realiseren, het creatieve in me naar boven laten komen en zélf nieuwe dingen uitvinden.

In 2016 hebben jullie TechnoTielt bezocht. Wat zijn voor jullie de troeven van de beurs?

Groots, leerrijk en leuk zijn slechts enkele van de vele troeven van TechnoTielt volgens Garnik en Kean. "De informatie die de bedrijven meegeven over de werking van de machines is zeer interessant, maar ook de manier waarop producten gemaakt (kunnen) worden”, vertelt Kean.

Beiden waren ze gefascineerd door de verschillende machines zoals bijvoorbeeld door de extrusiemachine waarmee in een mum van tijd draden voor springtouwen gemaakt worden. Of door de lasermachine die hun naam op een meetlat laserde. “Ik bezocht de beurs zélfs twee keer!” glimlacht Garnik. Met de klas heb ik de stand van de lasermachine niet kunnen bezoeken, daarom ging ik op zaterdag nog eens langs, samen met mijn kleine zus!

TechnoTielt is een groots event… voor jong én oud, zowel voor jongens als meisjes!

Hoe zou je anderen overtuigen om TechnoTielt te bezoeken?

Kean: “Het is indrukwekkend en ontzettend boeiend. Je kan er heel wat nieuws bijleren! Het is zowel voor jong én oud, zowel voor jongens als voor meisjes. Heel snel maak je kennis met verschillende machines, processen en bedrijven uit de kunststof- en textielsector! Het is méér dan de moeite waard!

Jongens, zien we jullie dan op 10 februari terug?

Tuurlijk! We komen graag nog eens langs! Garnik: “Deze keer neem ik wel mijn ouders mee! Dan kunnen zij samen met mijn zus de toer doen, terwijl ik ‘op mijn gemak’ de verschillende bedrijven bezoek!

 

Wil je zelf ook een kijkje nemen op TechnoTielt? Kom dan langs op zaterdag 10 februari van 10.00 u - 13.00.
Meer informatie over de publieksbeurs vind je hier.