Kelly en Lucas - KULeuven

U bent hier

Kelly Leeman (21) en Lucas Verheyden (23) pendelen dagelijks naar de KU Leuven – Campus Brugge, waar ze de unieke studierichting Kunststofverwerking studeren. 

Kelly zette na de studierichting Wetenschappen-Wiskunde de stap om Industrieel Ingenieur Kunststofverwerking te studeren. Lucas startte zijn parcours met de studie Industrieel Ingenieur in Gent, maar switchte na een jaar naar de richting bachelor Elektromechanica. Aansluitend wou hij liefst nog een opleiding volgen die meteen kansen bood op de arbeidsmarkt en die ook leidt tot een specifieke functie. “Daarom viel mijn oog uiteindelijk op de richting Kunststofverwerking, wat bestond uit één schakeljaar en de master”, legt Lucas uit.

Jullie volgen een unieke opleiding in Vlaanderen. Denk je dat de richting al bekend is bij veel laatstejaars uit het secundair onderwijs?

Kelly: “Neen, ik denk het niet. Momenteel zitten we maar met tien studenten in de master Kunststofverwerking. Ik heb vooral zelf gezocht naar welke ingenieursopleidingen allemaal bestaan en vervolgens heb ik de specifieke inhoud van de diverse vakken met elkaar vergeleken! Extra reclame mag zeker nog gemaakt worden voor deze richting, dus bij deze.“

Lucas: “Daarnaast is onze campus recent verhuisd van Oostende naar Brugge. Het is een toffe campus! Het openbaar vervoer is een troef; zo ligt het station op wandelafstand van de campus. Bovendien heeft Brugge ook tal van voorzieningen en accommodatie voor studenten.”

De kunststofsector is méér dan enkel een petfles, plastic zak of folie, denk maar aan de binnenkant van een auto of een Airbus vliegtuig. 

Kunnen jullie enkele troeven van de kunststofsector aanhalen om deze richting te promoten?

Lucas: “De kunststofsector is innovatief, experimenterend en toekomstgericht! En bovenal: de kunststofsector is méér dan enkel een petfles, plastic zak of folie, denk maar aan de binnenkant van een auto of een Airbus vliegtuig! Er wordt vandaag de dag veel meer gebruik gemaakt van kunststof dan van harde materialen zoals aluminium, staal of metaal. Vliegtuigbouwers gebruiken nu al procentueel meer kunststof. Het vliegtuig wordt lichter en dit zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot daalt.”

Hebben jullie contact met kunststofbedrijven?

Kelly: “We hebben per semester een vijftal bedrijfsbezoeken waarvan we telkens heel veel opsteken. We krijgen ook een rondleiding op maat aangezien we met onze masteropleiding Kunststofverwerking een zekere voorkennis hebben waardoor de bedrijven dieper kunnen ingaan op bepaalde aspecten van het productieproces. We krijgen een blik achter de schermen van het hele bedrijfsproces!”

Verwijzen de bedrijven dan zelf naar openstaande vacatures?

“Ze verwijzen niet expliciet naar openstaande vacatures maar indirect vertellen ze dat ze extra werknemers kunnen gebruiken! Er is een sterke vraag naar medewerkers in de kunststofsector”, benadrukken de studenten. 

 

Kelly en Lucas, we wensen jullie nog veel succes met de laatste loodjes tijdens de examens en hopen jullie snel terug te zien in de wereld van de kunststoffen!